Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Comunismul aduce bani unui stat…

Comunismul aduce bani unui stat UE

Capitala Ungariei câştigă turişti prin valorificarea comunismului. Printre atracţiile Budapestei se numără „Casa Terorii” şi Muzeul „Memento Park”, care le amintesc sau le dezvăluie vizitatorilor oroarea totalitară, scrie Adevărul.În fiecare zi, sute de turişti calcă pragul nenumăratelor muzee din capitala Ungariei. Departe de a tremura de teama crizei, Budapesta îşi aşteaptă în continuare turiştii, spectaculoasă în timpul zilei, strălucitoare în miez de noapte.

În afară de obiectivele tradiţionale, oraşul, un adevărat model de europenitate, valorifică şi chiar speculează urmele trecerii nazismului şi comunismului, exploatând o problematică ce continuă să stârnească interesul şi curiozitatea.

Comunism pentru comerţ

Muzeul „Memento Park”, un parc aflat la ieşirea din oraş, adăposteşte mai multe statui care „populau” oraşul în perioada comunistă. Vizitatorii sunt atraşi cu diverse suvenire, conserve în care se află „Ultima gură de aer din comunism”, timbre, vederi, dar şi tricouri pe care personajele din South Park exclamă: „Oh my God, they killed Lenin!”. Tot aici, curioşii pot suna la „linia roşie a comunismului”, unde pot asculta discursuri ale celor mai importanţi lideri comunişti ai lumii.

Majoritatea celor care vin în vizită se fotografiază ­într-un Trabant albastru, simbol al vieţii în comunism. Cei mai mulţi vizitatori se înghesuie să se fotografieze cu statuile gigantice sau să îşi cumpere insigne din perioada comunistă.

„Casa Terorii” are succes

O zi întreagă de excursie în Budapesta poate fi petrecută, fără urmă de regret, în „Casa Terorii”, un muzeu al ororilor naziste şi comuniste. Aflată pe celebrul bulevard Andrassy, clădirea a fost sediu al naziştilor în anii ’40, după care a venit rândul comuniştilor să îşi facă acolo reşedinţă. Muzeul comemorează victimele terorii şi rememorează teribilele acte de violenţă comise la ordinele mai multor dictatori. Subsolul, parterul şi cele două etaje accesibile ale muzeului inedit introduc zilnic sute de turişti într-o lume paralelă.

Instalaţiile montate pe pereţi, televizoarele, muzica discretă sau, dimpotrivă, terifiant de puternică fac parte dintr-un scenariu bine pus la punct. Ziduri de ceară, labirinturi din săpun, decoruri din perioada nazistă sau comunistă, imagini din lagăre şi nenumărate fotografii sau poveşti ale celor care au căzut victime ale regimurilor totalitariste, toate acestea completează tabloul unei
epoci a cruzimii.

Preţul biletelor la câteva muzee

La Budapesta, intrarea la „Memento Park” costă 15 lei, iar pentru o vizită la „Muzeul Terorii” plăteşti 27 de lei. Studenţii, pensionarii şi cetăţenii UE beneficiază de reduceri. Preţurile biletelor la muzeele naţionale clasice, de istorie sau de artă, variază între 22 şi 25 de lei, mai scrie Adevărul.